Βοστώνη - Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 11-10-2013




ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΚΑΙ ΓΚΑΤΣΟΣ ΤΟΥ Π.Σ. ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ 
ΣΕ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗ
Ανταλλαγή δώρων με την καθηγήτρια του Χάρβαρντ κα Βασιλική Ράπτη
Στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη βρέθηκαν ξανά οι ομάδες «ΓΚΑΤΣΟΣ» και «ΚΑΒΑΦΗΣ» για να δώσουν παραστάσεις για τους Έλληνες της Ομογένειας.
 Στη Νέα Υόρκη έπαιξαν στις 6-10-2013 στην υπέροχη αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης των Χίων, στο Χιώτικο σπίτι . Πάνω από 500 ομογενείς παρακολούθησαν το αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – 20 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΙ Η ΑΜΟΡΓΟΣ».  Η Ομάδα «Νίκος Γκάτσος» προσκλήθηκε στη Νέα Υόρκη από την Οργάνωση  The Greek Childrens Fund” πρόεδρος της οποίας είναι ένας ξεχωριστός, δραστήριος ομογενής μας, ο κ. Γιώργος Κίτσιος.
Όλα τα έσοδα από την παράσταση, χορηγίες και δωρεές, πήγαν για τους σκοπούς της Οργάνωσης, η οποία προστατεύει και συμπαραστέκεται στα Ελληνόπουλα με καρκίνο και άλλες βαριές ασθένειες και στις οικογένειές τους.
Οι Συριανοί καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν θερμά από του θεατές και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επιφανή στελέχη της Ομογενειακής Κοινότητας, και οι πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου κος Ηλιόπουλος και κα Σοφιανού.    Την ομάδα των Συριανών φιλοξένησε για δεύτερη φορά στο ξενοδοχείο του “The Belnord Hotel” ο έξοχος έλληνας, Αμοργιανός ομογενής μας κ. Νίκος Γαβαλάς, ένας Έλληνας που τιμάει την πατρίδα μας στην Αμερική.
Την ομάδα δεξιώθηκε  μετά την παράσταση η διεθνούς φήμης Ελληνίδα σεφ Μαρία Λόη στο περίφημο εστιατόριό της.
Στις 9 Οκτωβρίου η Ομάδα Νίκος Γκάτσος παρουσίασε το αφιέρωμά της στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο της Βοστώνης προσκαλεσμένη από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων της Νέας Αγγλίας και όλα τα έσοδα της παράστασης πήγαν για ενίσχυση των στόχων της Ομοσπονδίας και κυρίως για τις οργανωτικές ανάγκες της μεγάλης Ομογενειακής Παρέλασης της 25ης Μαρτίου στους δρόμους της Βοστώνης. Στο τέλος της παράστασης οι θεατές χειροκρότησαν όρθιοι την Ομάδα «Νίκος Γκάτσος» που απέσπασε και πάλι τα πιο ευμενή σχόλια των θεατών.  
Στο Μαλλιώτειο παρευρέθηκε και η νέα Πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη,
κα Ιφιγένεια Καναρά, σύσσωμο το ΔΣ της Ομοσπονδίας, το προηγούμενο ΔΣ της Ομοσπονδίας, πολλοί φίλοι της Ομάδας, σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι
και πολλοί  διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές του Χάρβαρντ και άλλων επιφανών
Πνευματικών Ιδρυμάτων της Βοστώνης.
Την Ομάδα προλόγησε και χαιρέτησε ο νέος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Ράμος.
Συγκλονιστική ήταν η στιγμή κατά την έναρξη της παράστασης, όταν  ο επικεφαλής της Ομάδας «Ν.Γκάτσος» Μπάμπης Κουλούρας και ο συντονιστής της διοργάνωσης Α’ Αντιπρόεδρος  της Ομοσπονδίας κ. Βασίλης Καυκάς, συναποφάσισαν να αφιερώσουν όλη την εκδήλωση στην 15χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη και στον αγώνα που δίνει για τη ζωή σε Νοσοκομείο της Βοστώνης. Η  Μυρτώ όπως είναι γνωστό, πριν από ενάμιση χρόνο κακοποιήθηκε βάναυσα από τον Πακιστανό Αχμετ Βακάς καθώς έκανε διακοπές στην Πάρο. Η μητέρα της Μυρτώς που βρισκόταν στο Μαλλιώτειο υποδέχθηκε με δάκρυα συγκίνησης την απόφαση αυτή, ενώ οι θεατές χειροκρότησαν θερμά  αυτή την  απόφαση, η οποία θα συνοδευθεί και από την έμπρακτη συμπαράσταση της Ομογένειας μας.
Το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου οι Συριανή Ομάδα προσκλήθηκε από την πρόξενο κα Ιφιγένεια  Καναρά στο Ελληνικό Προξενείο και μέσα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα, ανταλλάχθηκαν απόψεις και ιδέες για την Πατρίδα μας, για την Ομογένεια και για τις πολιτιστικές δράσεις. Πρέπει να τονίσουμε ξανά ότι  η Ελληνίδα Πρόξενος είναι υπόδειγμα ανθρώπου και διπλωμάτη.
Στις 2 το μεσημέρι οι Συριανοί καλλιτέχνες έπαιξαν και τραγούδησαν για τους τροφίμους του Ελληνικού Γηροκομείου πολλά ελληνικά τραγούδια και ήταν
μοναδικές οι στιγμές χαράς και συγκίνησης που άφησαν πίσω τους φεύγοντας. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι συντελεστές της «Ομάδας Καβάφης» παρουσίασαν το αφιέρωμά τους στον Αλεξανδρινό  ΄΄ Κ.Π.ΚΑΒΑΦΗΣ-ΑΠΕΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ΄΄  στο φημισμένο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στην έδρα φιλοσοφίας Γιώργου Σεφέρη,  προσκαλεσμένοι από την Ελληνίδα καθηγήτρια κ. Βασιλική Ράπτη, μία εκλεκτή Ελληνίδα διανοούμενη και τους φοιτητές της.
Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή αυτή για τους καλλιτέχνες και για τους θεατές που γιόρτασαν μ’αυτό τον τρόπο το έτος ΚΑΒΑΦΗ  σ’αυτό το ξακουστό εκπαιδευτικό ίδρυμα.  Εκεί «γεννήθηκαν» προσκλήσεις και για άλλα Πανεπιστήμια της Βοστώνης.
Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου το βράδυ, η Ομάδα «Ν. Γκάτσος» παρουσίασε το αφιέρωμά της στον ποιητή της Αμοργού για τους Ομογενείς μας της πολυπληθούς κοινότητας του Somerville αποσπώντας κι εκεί το ζεστό χειροκρότητα και τα ωραία σχόλια. Ο ιερέας της Κοινότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου π.  Κωνσταντίνος Μανέτας είπε στο τέλος της συναυλίας ότι «αυτοί οι Συριανοί καλλιτέχνες μας έφεραν την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που ονειρευόμαστε: Την Ελλάδα της Αγίων  την Ελλάδα των Ηρώων , την Ελλάδα της Ιστορίας και του Πολιτισμού».
Οι Συριανοί καλλιτέχνες επέστρεψαν στην Ελλάδα με τις ψυχές τους πλημμυρισμένες από τη συγκίνηση, το μεγαλείο και την υπερηφάνεια της ψυχής των Ελλήνων Ομογενών και γεμάτοι ευγνωμοσύνη για την υπέροχη φιλοξενία που τους επεφύλαξε ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης.  
Εκατομμύρια  Έλληνες της Ομογένειας  διάβασαν για τις επιτυχίες της Συριανής Ομάδας από την μεγάλη εφημερίδα των Ελλήνων της διασποράς , τον Εθνικό Κύρηκα , τον Πανηλειακό και τα άλλα ομογενειακά έντυπα που αφιέρωσαν εξαιρετικά σχόλια για τις παραστάσεις της.
Συντελεστές των Ομάδων «Γκάτσος» και «Καβάφης» ήταν ο Μπάμπης Κουλούρας,  η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, η Νικολέττα Ρούσσου ο ο Νίκος  Απέργης, ο Αντώνης  Κονσολάκης,  ο Βαγγέλης Αραγιάννης, ο Μάκης Πρίντεζης, ο Νίκος Ρούσσος, η Γεωργία Λίτσα και η Ελένη Μπαΐλη.
Μεγάλοι χορηγοί του ταξιδιού των Ομάδων «Γκάτσος» και «Καβάφης»  ήταν ο επιχειρηματίας κος Αθανάσιος Μαρτίνος,  η Βlue Star Ferries, ο  Αμοργιανός ομογενής κος Νίκος Γαβαλάς και το ξενοδοχείο «The Belnord Hotel”,  η Οργάνωση για τα παιδιά με καρκίνο  «The Greek Childrens Fund»,  η Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων της Νέας Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Αναμνηστικά (εικόνες, δώρα, χαρακτικά) προσέφεραν η Ιερά Μητρόπολις Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, λουκούμια και χαλβαδόπιττες προσέφερε  η βιοτεχνία λουκουμιών Κορρές και  παστελαριές το κατάστημα παραδοσιακών τροφίμων  του Κώστα Πρέκα,.
Επόμενες παραστάσεις της «Ομάδας Καβάφης» θέατρο Απόλλων στις 19-10-2013 στα πλαίσια της 25ης Συνάντησης Ερασιτεσνικών Θιάσων Αιγαίου, 29-11-2013 στις Βρυξέλλες, Πάτρα, Ηράκλειο κ.α.

Δημοσιεύματα του Εθνικού Κύρηκα – Panelliakos.com






Η Ομάδα Καβάφης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ



Τα παρακάτω σχόλια, ανάρτησε ο κ. Τάκης Μεταξάς, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
O κ. Μεταξάς είναι καθηγητής στο τμήμα Έρευνας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.




άρθρο από το http://www.hcs.harvard.edu




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύρος – Μέγαρο café 19-12-2018. Παρουσίαση του CD του Μπάμπη Κουλούρα «Απ’έξω και τραγουδιστά»

Σύντομα βιογραφικά των μελών της Ομάδας «ΚΑΒΑΦΗΣ»

Αποσπάσματα από τις εμφανίσεις της "Ομάδας Καβάφης"